Zainteresowanie zdrowym żywieniem
fot. Pexels.com

Dietetyka to jedna z dziedzin nauki, które przeżywają ostatnio prawdziwy renesans. Od kilkunastu lat ludzie zyskują coraz większą świadomość żywieniową, dzięki ogólnemu rozwojowi branży spożywczej – szczególnie szerzeniu potraw wegetariańskich, wegańskich, bio itd. Dietetyka łączy zagadnienia z dziedziny medycyny, biochemii, technologii żywności. Skupia się na badaniu produktów żywnościowych, planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu racjonalnych metod żywnościowych. Dietetyk bada pochodzenie żywności, proces przygotowania potraw, a także dostosowuje je do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu zdrowia i wieku. Oznacza to, że dobry dietetyk stanie się w pewnym stopniu częścią życia innych osób.

Zainteresowanie zdrowym żywieniem
fot. Pexels.com

A przed dietetyką…

Studia na kierunku dietetyka mogą być wyjątkowo przyjemne i ryzykownie stwierdzając łatwe dla osób, które interesują się zasadami zdrowego odżywiania, ale też biologią. Jednak warto mieć na uwadze to, że przede wszystkim są to studia medyczne i wymagają już dużej wiedzy na samym starcie. Kandydaci na studia powinni interesować się zdrowym odżywianiem, wpływem diety na zdrowie, kondycję, wygląd. Świetnie, aby lubili eksperymenty kulinarne, nie bali się nowości na talerzu. Dodatkowo dietetyk to zawód w którym pracuje się bezpośrednio z ludźmi i właśnie ze względu na to przydatną cechą będzie komunikatywność, ale też kompetencje psychologiczne jak wyrozumiałość, cierpliwość i takt – zmiana nawyków żywieniowych to zazwyczaj niełatwe zadanie. Niejednokrotnie ludzie są nerwowi, załamani, nie trzymają się rozpisanej diety itd. Praca ta może nie raz doprowadzać do szału, jednak końcowe efekty wynagradzają to.
W procesie rekrutacjnym na studia najczęściej wymagane przedmioty to: biologia, chemia, fizyka, informatyka, język obcy, matematyka.

Dietetyka – jak wyglądają studia?

Student dietetyki ma przed sobą nie lada wyzwanie – musi zmierzyć się z niezwykle rozległą wiedzą pochodzącą z różnych dziedzin. Gdyby spojrzeć na listę przedmiotów, okazuje się że można tam odnaleźć: toksykologię, konserwowanie żywności, analizę i ocenę jakości produktów żywnościowych, biochemię żywności, anatomię i medycynę. Wszystkie te zagadnienia są niezbędne, niestety bez niektórych edukacja o zasadach żywienia nie byłaby możliwa. Równocześnie do tych przedmiotów prowadzone są też zajęcia, które obejmują zakres zagadnień ściśle związanych z dietetyką. Dlatego student dietetyki również potrzebuje bardzo dobrej pamięci.
W trakcie trwania studiów studenci zapoznają się z zasadami żywności dietetycznej i funkcjonalnej i chemią żywności. Najważniejszych zagadnieniem poznawanym stopniowo przez studentów są odmiany dietetyki klinicznej. Podobnie jak w przypadku innych medycznych kierunków, studenci uczestniczą w laboratoriach, wykładach i ćwiczeniach.

Absolwent studiów na kierunku dietetyka powinien posiadać wiedzę i umiejętności z zakresu:
– żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw,
– planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności – planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującymi klasyfikacjami,
– oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym oraz oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia,
– kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP,
– organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej.

Dietetyk w walce z nadwagą
fot. Pexels.com

Perspektywy pracy po studiach na kierunku dietetyka

Dzięki szerokiemu zakresowi nauki na tym kierunku, dietetycy mają bardzo wiele możliwości podjęcia pracy. Oto przykładowe:
– publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
– poradnie żywieniowe, chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego,
– gabinety odnowy biologicznej,
– kluby fitness,
– zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
– organizacje konsumenckie,
– placówki sportowe,
– instytuty naukowo-badawcze,
– inspekcje zajmujące się kontrolą żywności i żywienia,
– organizacje zajmujące się doradztwem w zakresie żywienia ludzi oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here