Piece do piekarni i cukierni – elektryczne czy termoolejowe? Poradnik przed zakupem

0
1045

Wybór pieca używanego do przygotowywania wypieków nie jest łatwym zadaniem. Należy wziąć pod uwagę różne kryteria – w tym także ilość wytwarzanych w naszym przedsiębiorstwie wyrobów. Często piece te stosowane są także w sklepach spożywczych, które na własną rękę produkują różnego typu wyrobu. Jeśli pragniesz wyposażyć swoje przedsiębiorstwo w piec do wypiekania – poniżej udzielamy kilku pomocnych podpowiedzi. Dowiesz się jakie rodzaje pieców wykorzystuje się najchętniej oraz w czym tkwi ich wyjątkowość.

Piece elektryczne – kiedy i dlaczego warto po nie sięgać

Piece elektryczne należą do grona najpopularniejszych i najczęściej stosowanych w polskich piekarniach i cukierniach. Za ich pomocą możemy przygotować niemal wszystkie typy wypieków, także te, które wymagają stworzenia wyjątkowo precyzyjnych warunków. Zaletą pieców elektrycznych jest możliwość dostosowania zakresu ich pracy, a także wprowadzanie bardziej rozbudowanych programów pieczenia. Specjalny programator pozwala nam na wprowadzenie programów nawet kilkuetapowych, w czasie których na wypiek będzie oddziaływać zmienna temperatura.

Kolejną zaletą pieców elektrycznych jest ich modułowość – co pozwala na ich rozbudowywanie i dostosowanie do potrzeb naszego przedsiębiorstwa. Wiele spośród dostępnych pieców można rozbudowywać poprzez dołączenie kolejnych części – osobnych komór wypiekania, okapu, regałów do przechowywania blaszek i innych.

Piece wsadowo termoolejowe – system obiegu ciepła DUO

W piekarniach dużych rozmiarów, gdzie każdego dnia produkuje się znaczną ilość wypieków, korzysta się przede wszystkim z pieców wsadowych termoolejowych. Można by wskazać na ich liczne zalety, wśród których pierwszą jest konstrukcja ułatwiająca rozkład ciepła wewnątrz urządzenia. W ich budowie znajduje się także specjalny mechanizm tłoczący rozgrzany olej, co zapewnia najwyższy poziom produkowanych wypieków.

Piece termoolejowe są przy tym w pełni skomputeryzowane – ich sterowania odbywa się za pomocą prostego interfejsu, który pozwala nadzorować przebieg procesu pieczenia. Ponadto, komputer informuje nas o wszelkich problemach występujących w czasie działania urządzenia.

Warto wybierać przede wszystkim piece z systemem podwójnego obiegu – nazywanym DUO. Piece takie pozwalają na zamontowanie w ich wnętrzu aż dwóch niezależnych paneli grzewczych, które będą podgrzewać poszczególne części urządzenia.

Piece wózkowe termoolejowe – wybór uniwersalny

Urządzenia dla piekarni o uniwersalnym przeznaczeniu to właśnie piece termoolejowe wózkowe. Mimo ich uniwersalnego przeznaczenia, pozwalają na stworzenie wypieków o najwyższej jakości. Dzięki zastosowaniu termoobiegu i delikatnej radiacji cieplnej piece te znajdują zastosowanie przy przygotowywaniu niemal wszystkich typów wypieków.

Najczęstszym powodem wyboru pieców wózkowych jest ich rozmiar, który pozwala maksymalnie wykorzystać wolną przestrzeń w twojej firmie. Dlatego, znajdują zastosowanie w piekarniach i cukierniach niewielkich rozmiarów, gdzie pomimo ograniczonego metrażu przygotowuje się dużą ilość wypieków.

Szczególnie warto wybierać piece wózkowe, w których konstrukcji znajdują się płyty hertowe – wykonane ze specjalnego materiału, o wytrzymałości sięgając nawet 1,5 tys. stopni C.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here